Læs erfaringer fra andre kvinder med vulvodyni.
På denne side kan du læse en række konkrete råd til smertelindring. Nogle af rådene kan give lindring med det samme, andre kan hjælpe på længere sigt.
Rådene bygger på erfaringer fra andre kvinder med vulvodyni, og derfor er vores budskab, at du skal prøve dig frem, da noget virker rigtig godt for nogle og ikke på andre.
For nogle hjælper det at putte så lidt som muligt på de sarte slimhinder – for andre kan diverse cremer og gel lindre.
Prøv dig frem og giv ikke op.
Bemærk: Rådene på denne side erstatter ikke lægefaglig behandling. Dansk Vulvodyniforening anbefaler altid, at du søger læge for dine smerter. Tal eventuelt rådene igennem med din læge. Ingen af de produkter, vi skriver om, er sponsorerede.
Tip os, hvis du har et godt råd, der mangler.
Du kan læse om
- Her-og-nu smertelindring
- Cremer og salver i håndkøb
- Smertelindring på længere sigt
- Generelle råd
Her-og-nu-smertelindring
Disse råd kan du følge, hvis du har smerter lige her-og-nu. De kan give lindring indenfor få timer til flere dage.
Isbind
Put lidt vand på et bind, og put det i fryseren. Når det svier eller brænder ekstra meget, kan du køle dit underliv ned med sådan et bind. Hvis din hud er meget sart, så læg en klud eller lignende hen over bindet. Et isbind tøer hurtigt op på huden, så hav et lille lager klar i fryseren.
Isbind anbefales også til kvinder, der har født vaginalt, da det er en nem og billig måde, at dulme smerterne i underlivet på. Frosne ærter eller en ispose kan også gøre tricket, hvis du ikke lige har bind liggende. Husk at have et stykke stof imellem for at undgå frostskader.
Små iskugler af kokosolie
Ideen er lidt den samme som med isbindet, men iskuglerne skal bruges vaginalt (dvs. oppe) og ikke blot uden på. Prøv dig frem, om det er en behagelig smertelindring for dig. Kokosolien smelter og vil samtidig give noget smørelse til dine slimhinder.
Bemærk: Afprøv først, om din hud kan tåle kokosolie, da det kan give svie hos nogle. Kom olien på en lille del af dit underliv for eksempel på de indre kønslæber.
Smør dig med olier
Nedenfor lister vi en hel masse cremer og salver, som du kan få i håndkøb, men hvis du ikke tåler nogle af dem, kan du forsøge at smøre dig med olier som olivenolie, kokosolie eller mandelolie. Nogle kvinder oplever en lindring særligt i forbindelse med kløe og tørre slimhinder. Men husk, at det skal være helt uden parfume, da eksempelvis æteriske olier kan give allergiske reaktioner.
Parfumerede produkter hører generelt ikke til omkring underlivet – det kan bidrage til mere svie, kløe og allergiske reaktioner.
Skyl med koldt vand
Svier det særligt, når du har tisset, så prøv at skyl underlivet med koldt vand og dup med toiletpapir. Det kan også være en hjælp efter samleje, hvis du kan det.
Siddebad
Siddebad med havre er noget, der giver lindring for nogle kvinder. Havre har mange kvaliteter og kan blandt andet lindre hudproblemer som irritation, svie og kløe. Havrebade er en skånsom måde at lindre huden på. Så skånsom, at man kan købe produkter med havre udviklet til at bade ens baby i.
I foreningen har vi kun erfaring med mærket Aveeno Active Naturals Soothing Bath Treatment, som kan købes på en række engelske og amerikanske hjemmesider (vær opmærksom på toldafgifter fra USA).
I Danmark kan man dog også købe produkter specifikt til siddebade, hvor der er havre i (søg på ‘havre’ og ‘bad’). Du kan også eksperimentere med at lave dit eget havreprodukt ved at blende havregryn fint eller bruge havremel. Du kan læse mere om siddebade her (udelad salten!)
I håndkøb
Lidokain
virker lokalbedøvende og kan fås som en gel med 2% eller salve på 5% under mærkenavnet Xylocain. Nogle bruger den som smertelindring i løbet af dagen, og andre bruger den også forud for samleje. Læs mere her.
Fede cremer
Der findes en række fede cremer, som kan hjælpe på sarte slimhinder.
Eksempler
- DR Warming Basiscreme (lægger sig som et beskyttende lag)
- Warming Critical Care (lægger sig som et beskyttende lag)
- Vulva LipBalm (beskytter og plejer)
Australian Femi Daily
er en gel der forebygger irritation, kløe, svie og tørhed.
Repadina
er en salve der skal indføres i skeden og virker ved at fugte og blødgøre.
I say
er en gel til vaginal tørhed som også kan bruges som glidecreme. Forebygger desuden kløe og svie.
Mælkesyrekapsler
kan for nogle kvinder lindre irritation som for eksempel kløe og svie. Nogle kvinder har gavn af at tage mælkesyrekapsler dagligt (oralt) og andre bruger stikpiller ved behov eller forebyggende efter menstruationen.
Membrasin
er et kosttilskud som kan hjælpe med at holde slimhinderne fugtige.
Smertelindring på længere sigt
Dette er råd til dig, der på gerne vil vide, hvordan du kan lindre dine smerter ved skedeindgangen, så de forhåbentligt blive mindre på længere sigt.
Selvmassage eller desensibillisering af underlivet
Selvmassage er ofte en førstegangsbehandling for vulvodyni. Venter du på at komme til lægen og har lyst til at forsøge med behandling selv, så er det let at gå i gang. Behandlingen kan på sigt betyde, at det ømme område bliver mindre sensitivt.
Dilatorer
Dilatorer er bedst beskrevet som et sæt af stave, der stiger i størrelsen, og som skal hjælpe dig med gradvist at udvide skeden samt vænne dig til at have noget deroppe. En stav er helt ned til lillefingerstørrelse og op til almindelig penisstørrelse.
Dilatorer er især gode til dig, der lider af en kombination af vulvodyni og vaginisme. Normalt starter man med den mindste og arbejder sig så langsomt op i størrelse. Smør eventuelt lidokain på ved skedeindgangen, inden du fører en dilator ind. Hvis du vil i gang med dilatorer, kan vi anbefale dig at tage et smut forbi Props and Pearls i København, hvor du kan få en individuel tilpasset brugervejledning og købe et sæt. De giver også rådgivning via telefon. Vi kan også anbefaler denne side, hvor du du kan finde en guide til brug af dilatorer.
Du kan også få hjælp til at bruge dilatorer af en fysioterapeut. Find dem her.
Afspænd bækkebunden og lav blide udspændingsøvelser
Har man ondt i underlivet, sætter det sig ofte i også i bækkenbundsmusklerne, som kan blive mere spændte. En læge, gynækolog eller gynobsterapeut vil kunne mærke, hvis dine muskler er spændte.
Generelle råd
Hav ikke samleje, hvis det gør ondt
Hvis det gør ondt at dyrke penetrationssex, anbefaler vi, at du sætter det på pause, indtil du har fået det bedre. Kroppen “husker” og laver sammenhæng mellem sex og smerter.
Tvinger du dig igennem smertefulde samlejer, kan det forværre dine symptomer og ikke mindst din sexlyst. Husk, at sex er meget mere end penetration.
Et godt tip er: Gør ikke noget, som dit underliv ikke kan lide.
Læs mere om sex med vulvodyni inkl. guides til glidecremer her.
Stop med p-piller
P-piller kan gøre dine slimhinder tyndere, og de mistænkes desuden for at være en af årsagerne til vulvodyni 1. Tager du p-piller, kan det derfor være en godt idé at stoppe med dem og se, om dine smerter ændrer sig.
For nogle kvinder har det gjort en stor forskel at stoppe med p-piller, selvom der ikke findes nogle studier, der entydigt kan bekræfte, at det har en effekt. Men det er forsøget værd.
Snak med din læge om en anden præventionsform.
Lad dit underliv ånde
Underlivet har det bedst, når det får lov til at ånde. Derfor kan du med fordel sove uden trusser og ellers lade underlivet få så meget luft som muligt.
I forhold til undertøj anbefales det generelt at undgå stramt undertøj og at bruge bomuldstrusser. Med andre ord: Undgå syntetiske stoffer. Det betyder også nylon-strømpebukser. Her kan du eventuelt klippe hullet i skridtet ud.
Andre tips: Gå i nederdele og løse bukser og overvej at droppe trusser helt i fx sommerperioden.
Undgå sæbe og parfume
Du har måske hørt det før, men vi siger det gerne igen: Sæbe skal ikke i underlivet. Når du vasker med sæbe i underlivet, risikerer du at påvirke din naturlige ph-balance. Det kan blandt andet betyde, at du er i større risiko for at få svamp, bakteriel vaginose eller bare irriteret hud. Faktisk er dit underliv selvrensende og behøver intet andet end vand.
Konklusion: Lad sæben stå og sving bruseren – vi lover, at du ikke kommer til at lugte af den grund!
Nogle kvinder vasker desuden håret nedad, så de helt undgår rester af shampoo løbe ned i underlivet.
Brug vaskemiddel uden parfume
Prøv også at skifte vaskemiddel til et uden parfume. Dit underliv har ikke brug for kemikalier. Huden i underlivet er sart, så brug så lidt som muligt. Og udelad helt skyllemiddel, når du vasker dit undertøj.
Brug svanemærkede bind og tamponer
Underlivet kan ikke lide parfume og kemi – det kan ikke siges nok! Vi anbefaler derfor svanemærkede bind og tamponer (hvis du kan det). Du kan også overveje at bruge en menstruationskop.
Undgå brug af trusseindlæg, da det nedsætter åndbarheden. Skift hellere trusser i løbet af dagen.
Let trykket på underlivet
Sidder du meget ned på job eller studie, så overvej at veksle arbejdsstillinger ved for eksempel at rejse dig op og arbejde eller tale i telefon. Det kan lette trykket på de sarte nerver og slimhinder.
Overvej en anden cykelsaddel
Har du smerter ved cykling, kan du købe særlig cykelsaddel, der letter presset ved skedeåbningen. Foreningen kender til sadlen ‘Selle Italia Gel Flow’ og ‘Selle Royal Rok gel Sadel’.
Tip os, hvis du kender andre mærker.
Før en smertedagbog
Måske synes du, at det altid svier og brænder. Eller at det altid gør ondt ved forsøg på samleje. Det kan være en stor hjælp både for dig selv og din læge, hvis du hver aften skriver ned, hvordan dine smerter har været. For eksempel på en skala fra 0-10. Har du forsøgt en behandling, kan du også notere den. På den måde, kan du følge dine smerter, og måske opdage mønstre, du ikke vidste, var der.
Nogle oplever en sammenhæng mellem deres smerter og stressede dage. Noter også gerne, hvornår du har din menstruation. Måske er der et mønster i dine smerter afhængig af, hvor du er i din cyklus?
Reducer stress
Det lyder måske banalt, men stress har en større indvirkning på bækkenbunden, end vi måske lige tror. Mange kvinder spænder op ubevidst i bækkenbunden, når de er stressede, og det kan på sigt godt give smerter. Mange vulvodynipatienter beretter også om, at de især mærker til deres smerter, hvis de er i en stresset periode.
Der findes mange måder at reducere stress på. Det kan være at dyrke en hobby, være social, gå ture, træne, skrive dagbog, læse, lave vejrtrækningsøvelser eller meditere/dyrke mindfulness. Afprøv det, der virker for dig.
Tal om det
Smerter i underlivet påvirker humøret i en eller anden grad – det kan man ikke komme udenom. Man kan reagere ved at blive mere grådlabil, ængstelig, trist og/eller bekymret for fremtiden. Nogle bliver opgivende, mens andre bruger store dele af deres vågne tid på at søge på nettet efter svar. Det er altsammen helt normale reaktioner.
Overvej at fortælle om dine smerter til din familie eller en god ven, som du kan stole på. Det kan mindske følelsen af at være helt isoleret og ensom med “din hemmelighed”.
At betro dig til en eller flere du er tryg ved, giver dig mulighed for at lette dit hjerte. Det kan være en måde at finde forståelse, kærlighed, trøst, opmuntring og ikke mindst energi til at fortsætte vejen til at få det bedre. Henvis eventuelt dine pårørende til vores hjemmeside, så de selv kan få en større forståelse for lidelsen, og hvordan de kan hjælpe dig.
Føler du dig meget følelsesmæssigt påvirket, så overvej at tale med en psykolog. En psykolog kan hjælpe dig til at håndtere dine smerter bedst muligt. Læs mere her.
Og sidst men ikke mindst: Husk, at vi er mange kvinder, som har det lige præcis som dig. Du er ikke alene <3
Der findes desuden to facebookgrupper for kvinder, pårørende og fagpersoner. Læs mere om dem nederst på siden her.
Du er ikke alene
Det kan være forvirrende, frustrerende og fortvivlende at have vulvodyni. Men husk, at langt de fleste får det bedre. Opgiv ikke håbet og søg derhen, hvor du bliver taget seriøst og hjulpet.
Bliv medlem- Greenstein, Alexander et.al. “Vulvar Vestibulitis Syndrome and Estrogen Dose of Oral Contraceptive Pills” The Journal of Sexual Medicine” (læs)