Skip to main content

Få hjælp

Vi har samlet al information om behandling af vulvodyni i Danmark. Siden er tænkt som et redskab, når du har brug for overblik, viden eller fornyet håb.

Ny med vulvodyni?

1

Kontakt din læge

Første skridt er at gå til din egen læge. Fortæl om dine symptomer, og bed om at blive udredt. Din læge eller en gynækolog vil tage en række prøver for at udelukke andre lidelser fx infektioner eller hudlidelser, og det er vigtigt at få undersøgt først.
2

Kom videre i systemet - hurtigt

Hvis din læge eller gynækolog ikke kan hjælpe dig, så insister på at blive henvist videre! Det er afgørende, at du kommer hen til dem, der kender til lidelsen og kan hjælpe dig. Vi anbefaler, at starte ved de offentlige vulvaklinikker*. Vær forberedt på, at der kan være lang ventetid. Har du en sundhedsforsikring, kan du måske komme til en privatklinik, hvor ventetiden ofte er kortere.
3

Drop penetrationssex, hvis det gør ondt

Gennemfør ikke penetrationssex, hvis du har mange smerter. Det er vigtigt, at du respekterer dine grænser. Smertefuld sex kan forværre din vulvodyni og påvirke din seksualitet negativt. Husk at sex er andet end penetration.
4

Overvej at stoppe med p-piller

Flere undersøgelser viser, at der kan være en sammenhæng mellem brug af p-piller og vulvodyni**. Er du på p-piller, så overvej at stoppe, og brug en anden form for prævention i stedet.
5

Én ting ad gangen

Sæt ikke mere i gang, end du kan overskue. Start med de mindst indgribende behandlinger først og gerne i offentligt regi, så du ikke bliver ramt hårdt økonomisk, da det i sig selv kan være en stressfaktor.
6

Tag en dyb indånding - og giv ikke op

Det er helt normalt at blive overvældet af vrede, frustration og tårer. Men husk, at du kan få det bedre, og at langt de fleste gør. Det er ikke verdens undergang, selvom det kan føles sådan. Du er meget mere end dit underliv. Hold fast i håbet.
* Anbefalingen om at opsøge en vulvaklinik på et regionshospital læner sig op ad anbefalingen fra Dansk Selskab for Vulvalidelser, som Dansk Vulvodyniforening har været i dialog med.
**Greenstein et.al., 2007 “Vulvar Vestibulitis Syndrome and Estrogen Dose of Oral Contraceptive Pills” (læs)

Offentlige behandlingssteder

Nogle privatpraktiserende gynækologer kender til, og kan behandle, vulvodyni.

Du kan også få henvisning til en vulvaklinik. I Danmark har et hospital i hver region minimum én vulvaklinik, eller klinik for kvindesygdomme, som har ansvar for at behandle vulvodyni. Udgangspunktet for behandlingen er ofte et tværfagligt samarbejde mellem gynækologer, fysioterapeuter og nogle steder også sexologer. Der findes en dansk guideline udarbejdet til behandling af vulvodyni, som du kan forvente, at de fleste læger følger. Bemærk at nogle klinikker dog har flere tilbud end andre.

Det koster ikke penge at blive behandlet på en vulvaklinik, og du kan blive behandlet i hele landet (frit sygehusvalg). Det er din egen læge, som skal lave henvisningen. Du skal muligvis selv betale transporten.

Mangler vi noget? 
Vi opdaterer løbende siden. Tip os, hvis der er noget, vi burde oplyse om.

Hvidovre Hospital

Behandlingstilbud
Lokalbedøvende creme eller salve (Lidocain 2 eller 5 %), fysioterapi og/eller sexologisk rådgivning. 
Læs mere her

Mere
Se aktuel ventetid her. Kontakt afdelingen.

Herlev Hospital

Behandlingstilbud
Lokalbedøvende creme eller salve (Lidocain 2 eller 5 %). Foreningen er ikke bekendt med, om der stadig tilbydes andre behandlinger såsom fysioterapi jf. denne pamflet.
Kontakt eventuelt klinikken og hør.

Mere
Kontakt afdelingen for aktuel ventetid.

Holbæk sygehus

Behandlingstilbud
Lokalbedøvende creme eller salve (Lidocain 2 eller 5 %),  desensibilisering (trykmassage), træning med dilatorer, medicinsk smertestillende behandling (Amitriptylin eller Gabapentin) samt injektioner i særlige tilfælde (ikke botox). 

Mere
Se aktuel ventetid herKontakt afdelingen.

Sygehus Lillebælt (Kolding)

Behandlingstilbud
Desensibilisering (trykmassage), fysioterapi (herunder træning med diliatorer), injektoner (ikke botox), medicinsk smertestillende behandling (Amitriptylin eller Gabapentin), sexologisk rådgivning.

Mere
Se aktuel ventetid her. Kontakt afdelingen.

Odense Universitetshospital

Behandlingstilbud
Lokalbedøvende creme eller salve (Lidocain 2 eller 5 %), medicinsk smertestillende behandling (Amitriptylin eller Gabapentin), injektioner (ikke botox), fysioterapi, sexologisk rådgivning.

Mere
Se aktuel ventetid her. Kontakt afdelingen.

Aarhus Universitetshospital

Behandlingstilbud
Desensibilisering (trykmassage), fysioterapi (herunder træning med diliatorer), injektioner med botox, medicinsk smertestillende behandling (oftest Amitriptylin), operation med fjernelse af slimhinde ved skedeindgangen (hvis man er kandidat, og andre behandlingsmuligheder er afprøvet uden held). 

Mere
Se aktuel ventetid her. Kontakt afdelingen.

Hospitalsenhed Midt (Viborg)

Behandlingstilbud
Desensibilisering (trykmassage), Lokalbedøvende creme eller salve (Lidocain 2 eller 5 %), medicinsk smertestillende behandling (Gabapentin).
Vanskelige tilfælde af vulvodyni viderehenvises til Aarhus Universitetshospital.

Mere
Kontakt afdelingen for aktuel ventetid.

Aalborg Universitetshospital

Behandlingstilbud
Desensibilisering (trykmassage), medicinsk smertestillende behandling (Amitriptylin), fysioterapi og sexologisk rådgivning. 

Mere
Se aktuel ventetid her. Kontakt afdelingen.

Regionshospital Nordjylland (Hjørring)

Behandlingstilbud
Tilbydse i samarbejde med Aalborg Universitetshospital (satellitfunktion). Se behandlinger under Aalborg.

Mere
Kontakt afdelingen for aktuel ventetid.

Aalborg Universitetshospital, Urologisk Ambulatorium Thisted

Behandlingstilbud
De deler læger med Aalborg Universitetshospital. Foreningen kender ikke til de specifikke behandlingstilbud. Kontakt eventuelt klinikken og hør.

Mere
Se aktuel ventetid her. Kontakt afdelingen.

Privathospitaler og -klinikker

Der findes nogle få private klinikker, der behandler vulvodyni. Her kan du ofte komme hurtigere til end i det offentlige. På private klinikker skal du selv betale, medmindre du er forsikret. Se mere under de enkelte klinikker.

Mangler vi noget? 
Vi opdaterer løbende siden. Tip os, hvis der er noget, vi burde oplyse om.

Center for Vulvodyni er ledet af Knud Damsgaard, som er stifter af den første vulvaklinik i Danmark og har stor erfaring med diagnosticering og behandling af vulvodyni i Danmark.

Behandlingstilbud
Botox, diverse salver, østrogen/testosteronsalve, dilatorer, operation med fjernelse af slimhinde ved skedeindgangen (tilbydes når andre behandlingsmuligheder er afprøvet uden held). 

Har du en sundhedsforsikring, kan du måske benytte den. Kontakt din forsikring, og hør nærmere. Nogle sundhedsforsikringer dækker kun behandling af kroniske lidelser (herunder falder vulvodyni) i op til 6 måneder efter, du har fået diagnosen.

Kontakt
Kontakt klinikken her.

Klinik for underlivssmerter AROS er et privathospital i Århus. Her kan du få tværfaglig hjælp til diagnosticering og behandling af vulvodyni. 

Behandlingstilbud
Desensibilisering (trykmassage), lokalbedøvende creme eller salve (Lidocain 2 eller 5 %), medicinsk smertestillende behandling (Amitriptylin eller Gabapentin), injektioner (herunder botox), operation med fjernelse af slimhinde ved skedeindgangen (tilbydes når andre behandlingsmuligheder er afprøvet uden held) og
supplerende psykologisk behandling.

Har du en sundhedsforsikring, kan du måske benytte den. Kontakt din forsikring, og hør nærmere.

Kontakt
Kontakt klinikken her.

Behandlingstilbud
Gråbrødreklinikken følger DSOG-guidline i forhold til behandling af vulvodyni (se her). Der er desuden tilbud om psykoterapi, massage og sexologisk rådgivning ud fra en helhedsorienteret tilgang (krop og sind).

Har du en sundhedsforsikring, kan du måske benytte den. Kontakt din forsikring, og hør nærmere.

Kontakt
Kontakt klinikken her.

Find andre specialister

Der findes en række behandlere udover dem på sygehusene, som kan hjælpe dig med dine smerter. Det kan være en god idé at supplere behandlinger, så du arbejder med smerterne på forskellige måder. For vulvodyni anbefales der generelt et tværfagligt forløb. Det kan være med behandling hos læge suppleret med fysioterapi og psykologsamtaler. Start dog ikke mere op, end du kan overskue eller har råd til.

Mangler vi noget? 
Vi opdaterer løbende siden. Tip os, hvis der er noget, vi burde oplyse om.

Der er ofte tilknyttet fysioterapeuter til de offentlige vulvaklinikker. Derudover findes der en række privatpraktiserende fysioterapeuter, som er specialiserede i at behandle smerter i underlivet. De kan hjælpe dig med at afspænde dine muskler omkring underlivet og særligt din bækkenbund. For nogle kvinder gør fysioterapi en stor forskel. 

En osteopat vil også kunne hjælpe dig. De er typisk uddannede fysioterapeuter og har en holistisk tilgang til kroppen og sygdomme.

Økonomi
Får du en henvisning fra din egen læge, kan du få tilskud til behandlingen. 

Har du en sundhedsforsikring, kan du måske benytte den. Kontakt din forsikring, og hør nærmere.

Find behandler
Du skal finde en fysioterapeut, der specifikt oplyser, at de behandler smerter i underlivet. De findes bl.a. på de fleste af landets vulvaklinikker.

Du kan også finde en behandler i privat regi. Søg efter “smerter i underlivet” på listen her.

Du kan også kontakte en osteopat i dit område og høre, om vedkommende kender til og kan behandle vulvodyni. En osteopat har typisk en grunduddannelse som fysioterapeut.

Mere om behandlingen
Læs mere om behandling med fysioterapi her.

Der findes en række offentlige sexologiske klinikker, som din læge vil kunne henvise dig til. De er gratis og knyttet til et hospital. På klinikkerne tilbyder de individuelle forløb og parforløb. Nogle klinikker har særlige gruppeforløb, hvor du kan møde kvinder i samme situation. 

Bemærk, at du skal være udredt af en læge med speciale i gynækologi og behandlet for eventuelle andre årsager til din smerter (fx infektion) inden du henvises til en offentlig sexologisk klinik. 

Der findes (dog) også private sexologer. Her behøver du ingen henvisning. Undersøg om sexologen kender til vulvodyni, inden du booker en tid.

Økonomi
De private sexologer skal du selv betale. De offentlige klinikker er gratis ved henvisning fra egen læge.

Find behandler
De offentlige klinikker er: 

Sexologisk Klinik – Region Hovedstadens Psykiatri

Sexologisk Center, Aalborg Universitetshospital

Ambulatorium for Sexologi, Hjørring

Sexologisk Enhed, Aarhus Universitetshospital

Du kan også købe et forløb hos en sexolog. Der findes både klinisk uddannede sexologer og privatuddannede sexologer. De kliniske sexologer kan du finde her. De privateuddannede sexologer kan du søge frem på nettet. Bemærk at de ikke er etisk forpligtede på samme måde som kliniske sexologer. Vi anbefaler derfor, at du – inden du indgår i et forløb – forhører dig ad, om de kender til lidelsen og har erfaring med at rådgive omkring de udfordringer, der er ved at have vulvodyni.

Andre relevante behandlere:
Jordemoder Gry Senderovit

Tip
Der kan være meget lang ventetid til behandling på en offentlig sexologisk klinik. Hvis du tænker, at sexologisk rådgivning kunne være et godt supplement til din behandling, kan det være en god ide at undersøge de aktuelle ventetider og derefter bede din egen læge om en henvisning. Der kan nemlig gå over et år, inden du og evt. din partner kommer i gang med et forløb på grund af ventetid. 

Vulvodyni er som sådan ikke en psykisk lidelse. For nogle kan udspringe efter et psykisk traume, men for mange har den ikke en psykisk årsag. Men at leve med kroniske smerter kan være psykisk krævende. Derfor kan mange have gavn af at dele sine tanker og bekymringer med en psykolog, så sygdommen ikke overtage hele dit liv.

Særligt kognitiv adfærdsterapi – gerne i kombination med andre behandlinger -har vist at være hjælpsomt til behandling og håndtering af vulvodyni.

Økonomi
Du kan få en henvisning af egen læge, hvis lægen vurderer, at du har angst eller depression som følge af sygdommen. Med en henvisning skal du kun betale halvdelen selv. Tal med din læge og forklar, hvordan du har det og hør, hvad dine muligheder er for at komme til en psykolog.

Nogle sundhedsforsikringer dækker psykologhjælp. Kontakt din forsikring, og hør nærmere. 

Find behandler
Du kan finde en oversigt over psykologer i Danmark her.

Mere om behandlingen
Læs mere om kognitiv adfærdsterapi her.

I Danmark findes der en række smerteklinikker. De er ikke specialiseret i vulvodyni, men til gengæld er de eksperter i smertehåndtering og -reducering. Det kan være et godt behandlingstilbud til dig, hvor andre behandlinger ikke har hjulpet. 

Økonomi
Der findes både offentlige og private smerteklinikker. Du skal have en henvisning fra din egen læge. Bemærk, at der er 8 ugers behandlingsgaranti ved henvisning til en smerteklinik. Det betyder, at hvis den klinik, du bliver henvist til, ikke har mulighed for at tilbyde dig behandling inden for 8 uger, kan du frit vælge en anden smerteklinik – enten en anden offentlig eller en privat.

Find behandler
Du kan se en liste over offentlige og private smerteklinikker i Danmark her.

Akupunktører

Akupunktur bruges meget for at modvirke kroniske smerter og kan måske hjælpe nogle med vulvodyni. Læs mere her

Der skal ofte en del behandlinger til, før du kan konkludere, om akupunktur hjælper dig, og det kan hurtigt blive dyrt. Derfor er det vigtigt, at du finder en akupunktør, som lytter til dit problem, og som løbende snakker med dig om behandlingsforløbet, og hvad du kan forvente. 

Økonomi
Nogle sundhedsforsikringer dækker akupunktur. Kontakt din forsikring, og hør nærmere. 

Find behandler
Du kan se alle akupunktører i Danmark på kortet her.

Vaginalterapeuter

Vaginalterapi er en alternativ behandlingsform til kvinder med vulvodyni og vaginisme. Det er en kombineret behandlingsform, som består af vaginale tryk, der afspænder bækkenbunden, og samtaleterapi. I terapien prioriteres samtale højt, og der sættes tid af til at tale om dine problemer. Vaginalteraputer er uddannede fra Sexologiskolen, og det er en beskyttet titel. 

Økonomi
Du skal selv betale for behandlingen.

Find behandler
Der findes ikke en komplet liste over vaginalterapeuter i Danmark. Vi anbefaler, at du søger dig frem på nettet eller spørger i facebookgruppen ‘Viden om vulvodyni’.

Bemærk: Mange osteopater er også er uddannede i at trykke indvendigt i skeden på de ømme muskler, som er en stor del af vaginalterapi. Du kan derfor også overveje at kontakte en osteopat, der desuden typisk har en grunduddannelse som fysioterapeut.

Prøv dig frem – og gerne tværfagligt

Der mangler generelt viden om vulvodyni, og hvordan lidelsen skal behandles.1 Heldigvis findes der en del behandlinger, som kan hjælpe dig. Vi kan dog ikke med sikkerhed sige, hvilken behandling, der vil hjælpe lige netop dig – og det kan din læge sandsynligvis heller ikke. Det betyder, at du skal regne med at skulle prøve dig frem med forskellige typer af behandling i samråd med din læge.

Meget tyder på, at en tværfaglig tilgang til behandling af vulvodyni er mest effektfuld.2 Det betyder, at man både behandler smerterne ud fra et medicinsk, fysiologisk og psykologisk og/eller sexologisk perspektiv, da smerterne påvirker både krop og sind. Det er denne tilgang, du ofte vil møde på de offentlige vulvaklinikker.

Du skal forberede dig på, at der kan gå noget tid, før du får det bedre og for nogle vil behandlingen handle om, hvordan du kan lære at leve med og minimere smerterne.

Har du oplevet en dårlig behandling?

Som patient i Danmark har du ret til at klage, hvis du har oplevet en dårlig behandling.

Alle behandlinger i Danmark

Få et overblik over alle behandlinger, hvordan de virker, og hvad forskning siger.

Få et overblik
  1. Sundhed.dk
  2. International Society for the Study of Vulva Vaginal Disease (ISSVD), 2013 “Localised Provoked Vulvar Pain (Vestibulodynia)” (læs)