Skip to main content

Lokalbedøvende gel

Lidokain kan benyttes som smertelindring i løbet af dagen eller inden samleje. Det kan fås som en gel med 2% eller salve på 5% under mærkenavnet Xylocain. 

Lidokain smøres på udvendigt, der hvor det svier eller brænder. Hvis det er i forbindelse med samleje, skal du smøre den på 10-15 minutter på før. Du kan godt tørre resterne af, men erfaring viser, at det ikke er nødvendigt, og at hvis du også bruger glidecreme (hvilket vi altid anbefaler, at du bruger!) bliver penis ikke bedøvet. Du kan også bruge salven inden en gynækologisk undersøgelse. 

Vær opmærksom på, at salven svier med det samme, du smører den på, men fornemmelsen bør forsvinde i løbet af et minut, hvorefter den begynder at bedøve området. Gelen på 2% svier for nogle mere end salven, fordi gelen indeholder alkohol. Et tip er at opbevare salven/gelen i køleskabet. At den er kølig kan lindre og mindske den sviende fornemmelse ved påsmøring. 

Nogle mener lidokain også kan bedøve de overfølsomme nerver på længere sigt, hvis du smører dig meget med det. Behandlingen går ud på, at du smører dig så mange gange i løbet af dagen som muligt og/eller tager et stykke vat, gennemblødt i lidokain og sover med det liggende mod skedeindgangen eventuelt med et kompres til at forhindre, at den rykker sig. Selvom lidokain kan fås i håndkøb på apoteket anbefaler vi, at du først taler med din læge, hvis du vil forsøge at behandle med det. 

Bemærk at enkeltpersoner nævner at brug af lidokainsalve har forværret deres smerter. Lidokain er dog stadig standardbehandling for vulvodyni.

ISSVD refererer til at der er lavet en undersøgelse hvor 61 kvinder med smerter ved samleje skulle smøre skedeindgangen med 5% Lidocain hver aften inden sengetid og sove natten over med en bomuldskugle gennemblødt i salven. I denne undersøgelse oplevede kvinderne en forbedring på deres smerter ved samleje og flere blev i stand til at gennemføre samleje, end der havde været inden undersøgelsen gik i gang1.

I en anden undersøgelse havde Lidocain ikke nogen særlig effekt og var ikke bedre end placebo2.

Der er ikke lavet undersøgelser med lidocain som behandling for generaliseret vulvodyni3.

Kender du til andre studier, vi bør nævne? Så tip os.

< Tilbage til oversigten

En privatpraktiserende gynækolog eller en af de offentlige eller private vulvaklinikker vil kunne instruere dig i brug af lidocain eventuelt i kombination med anden behandling som for eksempel træning med dilatorer eller selvmassage. 

< Tilbage til oversigten

  1. Zolnoun DA et. al., 2003 “Overnight 5% lidocaine ointment for treatment of vulvar vestibulitis” (læs)
  2. Foster DC et.al., 2010 “Oral desipramine and topical lidocaine for vulvodynia: a randomized controlled trial” (læs)
  3. Kilde: International Society for the Study of Vulva Vaginal Disease, ISSVD