Skip to main content

Bøger og blogs

Vulvodyni rammer kvinder verden over. Det er der – heldigvis – kommet en del fine bøger, blogs og videoer ud af. 

Om lidelsen

Dansk podcast giver dig overblik og viden fra eksperter i to afsnit

When sex hurts af Andrew Goldstein, Caroline Pukall og Irwin Goldstein (2011)
Bogen giver dig en god forståelse af de forskellige årsager til smerter i underlivet, herunder vulvodyni, samt forskellige behandlinger. Bogen indeholder desuden en hjælpsom guide til, hvordan du kan tale med din læge og blive taget seriøst. Forfatterne er anerkendte behandlere i USA.

Vulvodyni – den tabubelagte smerte af Janaki Lund Jensen (2012)
Denne bog er den eneste bog på dansk om vulvodyni. Den er skrevet af sexlog og parterapeut Janaki Lund Jensen og består af historier fra kvinder samt forskellige behandleres perspektiver på lidelsen.

Heal Pelvic Pain af Amy Stein (2009)
Dette er en bog til dig, der gerne vil forstå, hvordan fysioterapi kan være hjælpsomt i behandling af vulvodyni. Bogen indeholder en grundig redegørelse af kvinders muskler i underlivet og kilder til smerte. Der følger desuden en række øvelser og et program med til at styrke og afspænde bækkenbunden. Vi anbefaler, at du taler med din fysioterapeut, inden du kaster dig ud i programmet, så du sikrer dig, at øvelserne passer til dit behov.

Pelvic Pain Explained – What You Need to Know af Stephanie A. Prendergast (2017)
Endnu en oplysende bog om bækkensmerter. Bogen hjælper dig blandt andet til at forstå dine smerter ud fra et psykologisk forståelse af smerte (smertevidenskab). De behandler også temaet sex og bækkensmerter.

Vaginisme – når kroppen siger nej af Else Skytte Christensen (2013)
Denne bog er for dig, der lider af vaginisme – enten i en kombination med vulvodyni eller alene. Bogen er skrevet af gynækolog Else Skytte Christensen, som har arbejdet 20 år med behandling af vaginisme. Du får viden om lidelsen, årsager og ikke mindst mulige behandlinger.

Andre kvinder fortæller

Dansk webdoc: Som brændende knive
Webdokumentar sætter ord, billeder og tekst på kvinders oplevelser. Vi følger 21-årige Hylde Hyldal, som er plaget af smerter i hverdagen, og når hun skal have sex. Hylde og en række andre kvinder sætter ord på deres smerte, mødet med sundhedsvæsenet og betydningen af at leve med vulvodyni. Og håbet om bedring, som heldigvis stadig er der. Se hele webdokumentaren her

Meandmyv (blog)
Agnieszka udviklede vulvodyni da hun var 17 år. På sin blog fortæller hun levende og til tider humoristisk om hendes vej til et smertefrit underliv. Bloggen indeholder også historier fra andre kvinder verden over. Læs hendes blog.

The Camera My Mother Gave Me af Susanna Kaysen
Susanna Kaysen, forfatteren bag bestselleren Girl, Interrupted udviklede senere i sit liv vulvodyni. I bogen fortæller hun hudløst ærligt om hendes vej i gennem behandlingssystemet og sætter ord på følelser som vrede, sorg, afmagt og håb. Bogen kan også købes på dansk (Historien om min vagina).

BuzzFeed journalist Lara Parker

Om sex, lyst og kvinders underliv

She Comes First: The Thinking Man’s Guide to Pleasuring a Woman af Ian Kerner (2009)
En bog om den kvindelige orgasme skrevet til mænd, men du kan med fordel læse den enten alene eller med din partner. Bogen handler om, hvordan man kan bringe mere farve og lyst ind i sexlivet blandt andet ved oralsex.

Glæden med skeden af Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl (2017)
En humoristisk bog om alt du har brug for at vide om dit underliv.

Om at håndtere smerte

How to Manage Pain Before It Manages You af Margaret Caudill (2009)
ISSVD (The International Society for the Study of Vulvovaginal Disease) anbefaler denne bog, som handler om psykologien omkring smerte, om hvilke faktorer som forværrer smerte, og hvor vigtigt det er selv at tage kontrollen.

Andre hjemmesider om vulvodyni

When Love Hurts er en hjemmeside til kvinder med smerter ved sex. Bag hjemmesiden står butikken Props & Pearls i København, som hjælper kvinder med diverse problematikker i relation til sex. Læs mere her.

Støttegrupper

Der findes to støttegrupper i Danmark på Facebook:

“Viden om vulvodyni” er en gruppe for kvinder, pårørende og behandlere. Gruppen er lukket, men du kan søge den frem på facebook og opsøge om medlemskab. Ingen udenfor gruppen vil kunne læse det, du skriver. Alle der søger på gruppen kan se gruppens medlemmer.

“Vulvodyni – underlivssmerter” er en gruppe kun for kvinder, der har lidelsen og deres pårørende. Gruppen er drevet af Dansk Vulvodyniforening. Du kan ikke søge gruppen frem på facebook, da den er hemmelig. Ønsker du at blive medlem, vil vi anbefale, at du søger ind i gruppen ‘Viden om vulvodyni’. Herfra kan du blive henvist videre til denne gruppe.

Fællesskab på facebook

Mød andre som dig i vores private facebookgruppe.

Meld dig ind