Skip to main content

Selvmassage eller desensibillisering af underlivet

Venter du på at komme til lægen, og har du lyst til at forsøge med behandling selv?

 

Blid berøring af dit underliv, også kaldet desensibilisering, kan være rigtig gavnligt, hvis du har vulvodyni. Dels kan det være med til at skabe en god kontakt til underlivet (som ikke må undervurderes), og dels kan berøring af det ømme område på sigt gøre det mere tåleligt, at blive rørt der. Det skyldes, at slimhinden ofte meget følsom og nerverne ekstra sensitive, når man har vulvodyni. Selvmassage (eller desensibilisering som det også hedder) kan kort sagt nedsætte følsomheden i slimhinden.

Selvmassage er ofte en af de første behandlinger, din læge vil foreslå dig.

Venter du på at komme til lægen, og har lyst til at forsøge med behandling selv, så er det let at gå i gang. Det er ikke farligt, og det vil ikke forværre dine smerter, så længe du er nænsom ved dig selv og går stille og roligt frem.

Behandlingen er langvarig, så det kræver en god portion tålmodighed. Prøv at tænk det som, at du drager omsorg for dit underliv, når du laver øvelsen. Du lærer det bedre at kende, opdager hvor det gør ondt, og at der måske også er områder helt uden smerte. Det kan være en god måde at gå fra “dumme, uduelige underliv” til “du har vist brug for lidt ekstra omsorg”.

Sådan gør du

Brug gerne olie eller silikonebaseret glidecreme, så der ikke opstår friktion. Det kan være mandelolie, kokosolie eller olivenolie. Du kan også bruge en fed creme uden for mange indholdsstoffer og uden parfume (spørg på apoteket). Er du i tvivl, om din hud tåler olien eller cremen, så afprøv først på et mindre område, og se om det svier.

Rør gerne ved det smertefulde område dagligt til at begynde med. Det kan være 5 eller 10 minutter.

Start med at røre ved de indre og ydre kønslæber. Mærk, hvor det gør ondt, og hvor det faktisk er helt okay. Tryk omkring skedeåbningen, der hvor smerterne sidder (typisk ned mod mellemkødet) og mærk forsigtigt efter ved at trykke og massere let. Al berøring er godt.

Forestil dig din skedeåbning er en urskive. Massér og tryk på områderne kl 15, 17, 19 og 21. Det er ofte der, smerterne sidder.

Forsøg også at komme ind med en finger, hvis du kan det, og massér så musklerne inde i skeden, som er ømme. Det kan du gøre ved at trykke på dem.

Du kan i princippet ikke gøre noget forkert ved en selvmassage, så længe det ikke er meget smertefuldt.

På Aarhus Universitetshospital (Skejby) har de lavet denne guide, som du også kan følge.

Vil du i gang med mere på egen hånd?

Læs om tips til lindring af smerter eller udspænding af bækkenbunden.

Ved du ikke, hvor du skal starte?

Kom i gang