Skip to main content

Behandlinger – en oversigt

Se alle behandlinger for vulvodyni i Danmark, én for én.

Intro

Et overblik til dig (og din læge)

At finde den rette behandling for vulvodyni er et spørgsmål om at prøve sig frem, og der er ikke én behandling, der hjælper alle. Men én ting er sikkert: Behandlingerne her på siden har hjulpet mange kvinder til at have mindre ondt, lære at leve med smerterne eller blive helt smertefrie. Der er håb. 

Vi har lavet denne side for at give dig et overblik over paletten af muligheder i Danmark, som du i samråd med din læge kan diskutere og måske afprøve. Der kan være bivirkninger ved nogle af behandlingerne. Din læge kan informere dig om bivirkningerne, og sammen kan I drøfte fordele og ulemper.

Klik på den enkelte behandling og læs, hvordan den hjælper, hvad (den sparsomme) forskning siger, samt hvor i landet du kan få behandlingen. 

Mangler vi at nævne en behandling? Så tip os.

Behandlinger

Her er de behandlinger, du oftest vil møde, når du opsøger hjælp hos din læge, din gynækolog eller på de offentlige eller private vulvaklinikker. Klik på dem for at læse mere.

Selvmassage

Det kan hjælpe at berøre det smertefulde område dagligt, da nerverne kan blive mindre sensitive.

Lokalbedøvende gel

Lidokain virker lokalbedøvende og er standardbehandling i Danmark.

Salver med hormoner

Der spekuleres i, om vulvodyni kan skyldes en hormonel ubalance. Salver med østrogen eller en kombination af østrogen og testosteron kan muligvis hjælpe med at rette op på ubalancen.

Fysioterapi

Udstrækning og afspænding af bækkenbunden kan lindre dine smerter, lære dig at slappe af og medvirke til at penetrationssex lykkes.

Dilatorer

Træning med dilatorer kan vænne dig til at have noget oppe i skeden. Det kan være en hjælp, hvis du er parat til at forsøge at have samleje.

Kognitiv adfærdsterapi

Kognitiv adfærdsterapi er en lovende, supplerende behandling for vulvodyni – også selvom dine smerter er fysiske.

Sexologisk rådgivning

Når du har vulvodyni, påvirker det dit sexliv. Flere kvinder har glæde af at være i et forløb hos en sexolog, som kan støtte dem (og deres partner) til at have et godt sexliv trods smerter.

Botox

Injektioner med en lille dosis botox i nerverne i skedeindgangen eller i de spændte muskler har hjulpet nogle kvinder med både provokeret og generaliseret vulvodyni.

Antidepressiv medicin

Lav dosis af antidepressiver bruges ofte i behandling af kroniske smerter og kan hjælpe dig med vulvodyni.

Gabapentin og pregabalin

Medicin traditionelt anvendt mod epilepsi kan også bruges mod vulvodyni.

Injektion med binyrebarkhormon og lidokain 

Denne behandling bliver ikke benyttet så meget i Danmark, men er blevet brugt som behandling for provokeret, lokaliseret vulvodyni i Danmark og i udlandet.

Operation

Operation kan være en sidste løsning. Her bliver det overfølsomme område ved skedeindgangen fjernet kirurgisk. 

Fødsel

Mange kvinder med vulvodyni frygter tanken om en fødsel. Men faktisk kan en vaginal fødsel forbedre dine smerter. Erfaring tyder på, at op til 50 procent får det bedre.

Alternative behandlinger

Hvis du har lyst til at prøve noget andet, findes der også alternative muligheder.

Akupunktur

Akupunktur er en anvendt alternativ behandling ved kroniske smerter – også vulvodyni-smerter. Hos nogle kvinder bliver symptomerne kun lindret kortvarigt, men for eksempel nok til at kunne gennemføre smertefri penetrationssex. 

Der skal ofte en del behandlinger til, før du kan konkludere, om akupunktur hjælper dig – og det kan hurtigt blive dyrt. Derfor er det vigtigt, at du finder en akupunktør, som lytter til dit problem, og som løbende snakker med dig om behandlingsforløbet, og hvad du kan forvente. 

En undersøgelse har vist at akupunktur har forbedret livskvaliteten hos kvinder med vulvodyni, dog uden at undersøge forskellen i smerter1. En anden undersøgelse viser at akupunktur har en lidt større positiv effekt i behandling for smertelidelser sammenlignet med placebo2.

Find behandler.

Vaginalterapi

Vaginalterapi er en kombineret behandlingsform, hvor der arbejdes med at afspænde muskulaturen i bækkenbunden samtidig med, at der arbejdes terapeutisk. Behandlingen består desuden af hjemmeopgaver såsom selvmassage (desensibilisering). Der er også fokus på parforhold, sexliv, grænser og hvordan ens psykiske velbefindende kan påvirke smerterne. Med andre ord er vaginalterapi altså fysiske tryk inde i skeden og samtaleterapi.

Find behandler.

Tænk gerne tværfagligt

Meget tyder på, at en tværfaglig behandlingstilgang er mest effektfuld3. Det betyder, at man både ser på og behandler smerterne ud fra et medicinsk, fysiologisk og psykologisk / sexologisk perspektiv, da smerter påvirker både krop og sind. Det er denne tilgang, du ofte vil møde på de offentlige vulvaklinikker. 

Vi anbefaler desuden altid, at du starter med de mindst indgribende behandlinger først.

Mens du venter...

Som du måske allerede ved, er der ofte en del ventetid til mange behandlinger. Heldigvis er der nogle ting, du kan gøre i mellemtiden.

Lindring af smerter
  1. Danielsson et al., 2001 “Acupuncture for the treatment of vulvar vestibulitis: a pilot study” (læs)
  2. Vickers et.al., 2012 “Acupuncture for Chronic Pain Individual Patient Data Meta-analysis”(læs)
  3. International Society for the Study of Vulva Vaginal Disease (ISSVD), 2013 “Localised Provoked Vulvar Pain (Vestibulodynia)” (læs)