Kognitiv adfærdsterapi er ofte anvendt i behandlingen af smertelidelser. I terapien arbejder du sammen med terapeuten på at finde alternativer til negative tanker eller handlinger. For eksempel er din ‘indre dialog’ måske blevet vant til at tænke katastrofetanker som “jeg bliver aldrig rask”, “jeg finder aldrig en kæreste” eller “sex er slut for mig”.
Ved at arbejde med dine tanker, følelser og handlinger i forhold til dine smerter peger forskning og erfaring på, at smerterne kan blive mindre, og at din generelle seksuelle tilfredshed kan øges.
Behandlingen er ofte længerevarende og kræver, at du selv er meget aktiv (for eksempel i forbindelse med hjemmeøvelser).
Flere kvinder har haft god effekt af at kombinere kognitiv adfærdsterapi med andre behandlinger som fx desensibilisering og fysioterapi.
Læs denne artikel om sammenhængen mellem smerter, krop og sind skrevet af psykolog Nina Thye, som selv har lidt af vulvodyni.
Ifølge International Society for the Study of Vulva Vaginal Disease (ISSVD) er kognitiv adfærdsterapi en lovende terapi for behandling af vulvodyni.
Et svensk studie fra 2015 peger på, at selvmassage (desensibilisering) i kombination med bækkenbundsøvelser og kognitiv adfærdsterapi har signifikant effekt på kvinders smerter og sexlyst generelt. Undersøgelsen er lavet på 60 kvinder, der har lokaliseret og provokeret vulvodyni (ved skedeindgangen)1.
Et amerikansk studie fra 2009 bygget på 50 kvinder viser, at kognitiv adfærdsterapi havde bedre effekt end psykoterapi, når det kom til coping-strategier, smertehåndtering og generel tilfredshed2.
Kender du til studier, vi bør nævne? Så tip os.
Hvis du vil afprøve behandlingen, skal du opsøge en terapeut, der er specialiseret i kognitiv adfærdsterapi. Det vil som oftest være en psykolog eller en psykoterapeut, som har erfaring med at hjælpe mennesker med smerteproblematikker og som forstår, hvordan smerte påvirker tanker, handlinger og livskvalitet.
Det er en fordel, hvis terapeuten også har erfaring med at tale om seksuelle problemer. Det finder du for eksempel på de sexologiske klinikker i Danmark. Du kan også opsøge en privatpraktiserende psykolog eller opsøge en af landets smerteklinikker, der beskæftiger sig med smertevidenskab og hjernens betydning i smerteoplevelse.
Der findes også en række apps, som er udarbejdet til mennesker med kroniske lidelser, og som baserer sig på nyeste viden om smerter. De er både informative og indeholder flere kognitive øvelser. Søg på nettet efter den, der lyder bedst for dig.