Se alle behandlinger for vulvodyni i Danmark, én for én.
Intro
Et overblik til dig (og din læge)
At finde den rette behandling for vulvodyni er et spørgsmål om at prøve sig frem, og der er ikke én behandling, der hjælper alle. Men én ting er sikkert: Behandlingerne her på siden har hjulpet mange kvinder til at have mindre ondt, lære at leve med smerterne eller blive helt smertefrie. Der er håb.
Vi har lavet denne side for at give dig et overblik over paletten af muligheder i Danmark, som du i samråd med din læge kan diskutere og måske afprøve. Der kan være bivirkninger ved nogle af behandlingerne. Din læge kan informere dig om bivirkningerne, og sammen kan I drøfte fordele og ulemper.
Klik på den enkelte behandling og læs, hvordan den hjælper, hvad (den sparsomme) forskning siger, samt hvor i landet du kan få behandlingen.
Mangler vi at nævne en behandling? Så tip os.
Behandlinger
Her er de behandlinger, du oftest vil møde, når du opsøger hjælp hos din læge, din gynækolog eller på de offentlige eller private vulvaklinikker. Klik på dem for at læse mere.
Alternative behandlinger
Hvis du har lyst til at prøve noget andet, findes der også alternative muligheder.
Akupunktur
Akupunktur er en anvendt alternativ behandling ved kroniske smerter – også vulvodyni-smerter. Hos nogle kvinder bliver symptomerne kun lindret kortvarigt, men for eksempel nok til at kunne gennemføre smertefri penetrationssex.
Der skal ofte en del behandlinger til, før du kan konkludere, om akupunktur hjælper dig – og det kan hurtigt blive dyrt. Derfor er det vigtigt, at du finder en akupunktør, som lytter til dit problem, og som løbende snakker med dig om behandlingsforløbet, og hvad du kan forvente.
En undersøgelse har vist at akupunktur har forbedret livskvaliteten hos kvinder med vulvodyni, dog uden at undersøge forskellen i smerter1. En anden undersøgelse viser at akupunktur har en lidt større positiv effekt i behandling for smertelidelser sammenlignet med placebo2.
Vaginalterapi
Vaginalterapi er en kombineret behandlingsform, hvor der arbejdes med at afspænde muskulaturen i bækkenbunden samtidig med, at der arbejdes terapeutisk. Behandlingen består desuden af hjemmeopgaver såsom selvmassage (desensibilisering). Der er også fokus på parforhold, sexliv, grænser og hvordan ens psykiske velbefindende kan påvirke smerterne. Med andre ord er vaginalterapi altså fysiske tryk inde i skeden og samtaleterapi.
Tænk gerne tværfagligt
Meget tyder på, at en tværfaglig behandlingstilgang er mest effektfuld3. Det betyder, at man både ser på og behandler smerterne ud fra et medicinsk, fysiologisk og psykologisk / sexologisk perspektiv, da smerter påvirker både krop og sind. Det er denne tilgang, du ofte vil møde på de offentlige vulvaklinikker.
Vi anbefaler desuden altid, at du starter med de mindst indgribende behandlinger først.
Mens du venter...
Som du måske allerede ved, er der ofte en del ventetid til mange behandlinger. Heldigvis er der nogle ting, du kan gøre i mellemtiden.
Lindring af smerter- Danielsson et al., 2001 “Acupuncture for the treatment of vulvar vestibulitis: a pilot study” (læs)
- Vickers et.al., 2012 “Acupuncture for Chronic Pain Individual Patient Data Meta-analysis”(læs)
- International Society for the Study of Vulva Vaginal Disease (ISSVD), 2013 “Localised Provoked Vulvar Pain (Vestibulodynia)” (læs)