Skip to main content

Dilatorer

Dilatorer er bedst beskrevet som et sæt af stave i forskellige størrelser, som skal hjælpe dig med gradvist at udvide skeden samt vænne dig til at have noget deroppe. En stav er helt ned til lillefingerstørrelse og op til almindelig peninstørrelse, og du arbejder dig langsomt op i størrelse.

Dilatorer er især gode til dig, der lider af en kombination af vulvodyni og vaginisme. 

Der kan gå nogle måneder, inden du mærker en effekt af behandlingen.

< Tilbage til oversigten

Det er lykkedes os at finde et meget lille studie (15 kvinder), der undersøger brug af dilatorer ved provokeret, lokaliseret vulvodyni. Her fandt de en signifikant nedgang i smerte og en øget seksuel tilfredshed. De konkluderer desuden, at dilatorer kan være et vigtigt redskab til at overkomme spændte bækkenbundsmuskler, som kan medvirker til, at samleje er smertefuldt eller umuligt1.

Kender du til studier, vi bør nævne? Så tip os.

< Tilbage til oversigten

Træning med dilatorer kan man gøre på egen hånd eller med hjælp fra en fysioterapeut. Du kan finde mere viden om fysioterapeuter, der arbejder specifikt med smerter i underlivetse her.

Nogle offentlige vulvaklinikker tilbyder desuden fysioterapi som en del af deres samlede behandling.

Hvis du vil i gang på egen hånd?

Normalt starter man med den mindste og arbejder sig så langsomt op i størrelse. Smør eventuelt lidokain på ved skedeindgangen, inden du fører en dilator ind.

Hvis du vil i gang med dilatorer, kan vi anbefale dig at tage et smut forbi Props and Pearls i København, hvor du kan få en individuel tilpasset brugervejledning og købe et sæt. De giver også rådgivning via telefon.

Vi kan også anbefaler denne side, hvor du du kan finde en guide til brug af dilatorer.

< Tilbage til oversigten

  1. Murina et.al., 2008 “The use of amielle vaginal trainers as adjuvant in the treatment of vestibulodynia: an observational multicentric study”(læs)