Skip to main content

Salver med hormoner

Testosteron er ikke kun et kønshormon mænd producerer. Faktisk skal slimhinden i kvinders underliv have den rette kombination af østrogen og testosteron for at være i balance dvs. have den rigtige fugtighed og elasticitet. Hvis slimhinden ved skedeindgangen er blevet svækket og tynd, kan østrogen have en positiv effekt og behandling med østrogensalve (evt. i kombination med testosteron) kan måske hjælpe på vulvodyni. 

Tip: Før en smertedagbog. Noter også hvor du er i din menstruationscyklus. Måske har du færre smerter under ægløsning. Måske føles skedeindgangen mere øm ved begyndelsen af menstruationen end ved slutningen af menstruationen. 

Bemærk, der kan være bivirkninger forbundet med behandlingen. Snak med din læge.

< Tilbage til oversigten

Eksperter mener at en årsag til vestibulodyni kan være brug af hormonelle kombinationspræparater (p-piller med østrogen og progesteron). En årsag til dette menes at være at p-pillerne nedsætter kroppens produktion af testosteron (jeps, kvinder skal også have testosteron) og mangel på testosteron kan udløse ændring i sekretet skedeindgangen og desuden sænke smertetolerancen i skedeindgangen. Smertesymptomerne menes så at kunne reduceres ved at stoppe på p-piller og smøre skedeindgangen med en salve bestående af østrogen og testosteron. Læs artiklen “The Treatment of Vestibulodynia with Topical Estradiol and Testosterone” af de førende amerikanske eksperter Lara J Burrows og Andrew T Goldstein, her.

Kender du til studier, vi bør nævne? Så tip os.

< Tilbage til oversigten

En privatpraktiserende gynækolog eller en af de offentlige eller private vulvaklinikker vil kunne instruere dig i brug af salverne.

< Tilbage til oversigten