Skip to main content

Selvmassage

Har du vulvodyni, er din slimhinde ofte meget følsom og nerverne ekstra sensitive. Selvmassage (eller desensibilisering som det også hedder) kan nedsætte følsomheden i slimhinden. 

Selvmassage er ofte en af de første behandlinger, din læge vil foreslå dig. Der kan gå nogle måneder, inden du mærker en effekt. Smerterne skulle gerne aftage langsomt. 

Det er generelt vigtigt, at du passer på dit underliv og undlader at gøre noget, der irriterer nerverne. For eksempel vaske dig med parfume. Vi har lavet en oversigt over, hvad du kan gøre.

Linding af smerter

Et svensk studie fra 2015 peger på, at selvmassage (desensibilisering) i kombination med bækkenbundsøvelser og kognitiv adfærdsterapi har signifikant effekt på kvinders smerter og sexlyst generelt. Undersøgelsen er lavet på kvinder, der har provokeret vulvodyni ved skedeindgangen[1].

Aarhus Universitetshospital Skejby, skriver i deres guide: “Der er gode erfaringer med at lave en blid berøring af de ømme områder.”

Kender du til andre studier, vi bør nævne? Så tip os

En privatpraktiserende gynækolog eller en af de offentlige eller private vulvaklinikker vil kunne instruere dig i selvmassage eventuel i kombination med anden behandling som for eksempel træning med dilatorer.

Venter du på at komme til lægen, og har lyst til at forsøge med behandling selv, så er det let at gå i gang. 

Gå selv i gang
  1. Lindström og Kvist, 2015 “Treatment of Provoked Vulvodynia in a Swedish cohort using desensitization exercises and cognitive behavioral therapy” (læs)