Skip to main content

Fødsel

Du synes nok, at det er lidt underligt, at vi nævner fødsel her under behandlinger. Vi vil først gøre det helt klart, at vi IKKE anbefaler, at du forsøger at blive gravid i håb om at slippe af med din vulvodyni. 

Vi har valgt at nævne fødsel på denne side på den baggrund, at mange kvinder med vulvodyni oplever en forbedring i smerterne efter en vaginalfødsel. Vi har hørt læger fortælle, at op til 50 procent af kvinder med vulvodyni får det bedre efter en fødsel. Årsagen er formentlig, at slimhinden strækkes under en fødsel.

Skulle der være flere smerter efter fødsel, er det højst sandsynligt normale smerter relateret til fødslen (for eksempel arvæv). Disse smerter forsvinder ofte igen af sig selv eller ved hjælp af lægelig behandling [1]

Sandsynligheden for forværring af dine vulvodyni-smerter ved en vaginalfødsel er altså ikke stor. Det er mere sandsynligt, at smerterne vil blive mindre eller være på samme niveau som før fødslen. 

Selvom det måske kan virke skræmmende med en vaginalfødsel, men netop når du har vulvodyni, anbefaler vi altså en vaginalfødsel fremfor kejsersnit. Det er muligt at få en epidural-blokade samt en bedøvelse af pudendusnerven under fødslen. Fortæl din jordemoder om din situation, så I sammen kan lægge en god plan for fødslen.

< Tilbage til oversigten

Vi har ikke kunne finde forskning, der siger noget om, hvorvidt vulvodyni bliver bedre eller værre efter en fødsel. Kender du til studier, vi bør nævne? Så tip os.

< Tilbage til oversigten

Snak med din læge og jordmoder om vulvodyni og fødsel, så de kender til dine smerter, og så I sammen kan planlægge det bedste forløb.

< Tilbage til oversigten

  1. Goldstein, Pukall and Goldstein, 2011 “When sex hurts” kapitel 12