Skip to main content

Andre årsager til underlivssmerter og smerter ved samleje

Der findes mange andre lidelser, som kan give smerter i underlivet.

Smerter i underlivet og smerter ved samleje har som oftest en anden årsag end vulvodyni. Derfor anbefales det, at du bliver undersøgt for de mest almindelige underlivslidelser, hvis du oplever smerter ved samleje eller generelle underlivssmerter.

De fleste kvinder oplever på et eller andet tidspunkt at have smerter i underlivet. Her følger nogle eksempler på, hvad smerter i underlivet også kan skyldes:

Svamp i skeden

3 ud af 4 kvinder oplever svamp i skeden mindst én gang i livet, så det er meget almindeligt. Det er ofte nemt at behandle med creme eller piller mod svamp. Symptomerne er kløe og svie i skedeåbningen, hvidt hytteost-agtigt udflåd og nogle kvinder oplever også smerter ved samleje. Dette er nok noget af grunden til, at så mange kvinder først bliver behandlet for svampeinfektion, før de finder ud af, at de i virkeligheden lider af vulvodyni.

Vi anbefaler, at du altid bliver podet hos din læge, inden du påbegynder behandling for svamp. Creme mod skedesvamp er nemlig mistænkt for at fremprovokere eller være årsag til vulvodyni hos nogle. Læs mere om skedesvamp her.

Bakteriel vaginose

Det er også meget almindeligt at få bakteriel vaginose. Det skyldes en ubalance i skedens normale bakterieflora. De mest almindelige symptomer er gråligt, gult og nogle gange skummende udflåd. Fiskeagtig lugt, svie og kløe er også ofte symptomer. Behandles ofte nemt med antibiotika. Læs mere om bakteriel vaginose her.

Vaginisme

Ved vaginisme trækker musklerne i underlivet sig ufrivilligt sammen, og musklerne er så stramme og spændte, at samleje med penetration nærmest bliver fysisk umuligt og meget smertefuldt. Vaginisme er ofte en psykisk reaktion, hvor der er opstået en frygt for enhver form for indtrængning i skeden. Denne frygt kan være bygget på tidligere erfaring med smertefuldt samleje, og mange kvinder med vulvodyni oplever også vaginisme.

Vaginisme behandles ofte med hjælp fra en psykolog, sexolog, gynækolog, fysoiterapeut og/eller vaginalterapeut. Læs mere om vaginisme her. 

Endometriose

Ved endometriose, vokser livmoderslimhinden (endometriet) steder den ikke burde være. På samme måde som slimhinden i livmoderen forandrer sig i løbet af en menstruationscyklus, undergår endometriosevævet også cykliske forandringer, som medfører stærke smerter ved menstruation. Der er ofte også smerter forbundet med samleje og i forbindelse med vandladning og afføring.

Læs mere om endometriose her. Der findes desuden en patientforening for endometriose

Lichen Sclerosus

Lichen Sclerosus er en sjælden hudsygdom, der viser sig som hvide pletter blandt andet i slimhinderne i underlivet. Huden bliver øm, svier og klør og kan blive tynd, sprække og vokse sammen eller skrumpe ind. Der kan også være smerter ved samleje.

Læs mere om lichen sclerosus her. Der findes også en patientforening for Lichen Sclerosis.

Er du stadig i tvivl?

Vulvodyni i dybden