Har man ondt i underlivet, sætter det sig ofte også i bækkenbundsmusklerne, som kan blive mere spændte.
En læge, gynækolog eller gynobsterapeut vil kunne mærke, hvis dine muskler er spændte.
Opdager din læge, at du har spændte muskler, anbefaler vi i Dansk Vulvodyniforening et forløb hos en fysioterapeut med speciale i smerter i underlivet, også kaldet en gynobsterapeut. Det er nemlig vigtigt, at blive sat godt ind i øvelserne, så du ikke risikerer at gøre noget forkert. Nøgleordet er afspænding frem for opspænding af bækkenbunden, som i forvejen ofte er alt for stærk grundet spændinger ved smerter.
Gynobsterapeut findes både på de offentlige vulaklinikker samt i privat regi. Se mere her.
Hvad kan du selv gøre?
Venter du på at komme til en undersøgelse, kan du i mellemtiden forsøge dig med enkle øvelser, som afspænder bækkenbunden:
Hvis din bækkenbund er stresset, og du ubevidst går og spænder i den, kan det godt give smerter. Forsøg at spænde af i den ved at lægge dig på ryggen på gulvet med begge fodsåler i jorden. Træk nu vejret dybt ind gennem næsen helt ned til bækkenbunden, og ånd ud gennem munden, mens du fokuserer på at give slip i bækkenbunden. Gør det nogle gange, og se om det hjælper lidt.
Måske har du hørt, at kvinder generelt skal lave knibeøvelser. Det er også rigtigt, men kvinder med vulvodyni har ofte en overspændt eller stresset bækkenbund. Derfor er det rigtig godt at have ekstra meget fokus på afspændingen. Vær derfor opmærksom på, at du har lige så meget fokus på afspændingen, som selve knibet.
Kan du ikke mærke, om du spænder eller slapper af, kan du eventuelt prøve at spænde helt vildt, som hvis du skulle holde på en prut, og så give slip igen. Mange kvinder med vulvodyni har svært ved at fornemme og få kontakt til deres bækkenbund, så fat mod, hvis denne øvelse kan være lidt svær.
Vi ved, at nogle kvinder har gavn af en Therawand – et redskab så du selv kan massere de indre muskler på udviklet i samarbejde med fysioterapeuter. Det kan være en god ide at blive instrueret af din behandler til at bruge den først, inden du går i gang på egen hånd.
Vil du vide mere? Links, apps og YouTube
Der findes også en app, du kan downloade, som hedder “Kvinde – Kend dit underliv”. Den er udarbejdet af fysioterapeuter og læger (se især “Øvelser mod smerter”).
Prøv også at søge på “release pelvic floor” på YouTube.
Du kan også prøve at følge et træningsprogram mod smerter i underlivet – fysioterapeut Birthe Bonde har samlet en række programmer her.
Vil du i gang med mere på egen hånd?
Læs om tips til lindring af smerter eller selvmassage af skedeindgangen.