Skip to main content

Spørgsmål?

Få svar på typiske spørgsmål om vulvodyni

Mit underliv svier og brænder. Hvad skal jeg gøre?

Få en tid hos egen læge, og bed om at få lavet en podning for at udelukke infektioner.

Den typiske årsag til svien og brænden i underlivet er svamp eller en bakteriel infektion. Det er vigtigt, at du får udelukket dette ved en test, da vulvodyni ofte bliver fejltolket som svamp.

Hvis dine prøver er negative og din læge ikke har andre forslag til, hvad du kan fejle, så bed om at få en henvisning til en af landets vulvaklinikker eller en gynækolog, der har kendskab til vulvodyni. Der er frit sygehusvalg i Danmark, så selvom du bor på Sjælland, kan du godt få en henvisning til et hospital i Jylland. Vær forberedt på, at der kan være en ventetid på flere måneder.

Læs hvordan du kommer i gang her.

Læs mere om andre årsager til smerter i underlivet her.

Hvilke behandlinger findes der?

Der findes en række behandlinger for vulvodyni. Ofte er det et spørgsmål om at prøve sig frem i samarbejde med din læge, og der er desværre ikke én behandling, der hjælper alle.

Men én ting er sikkert: Det er muligt at få det bedre. Der er håb.

Vi har en side for at give dig et overblik over muligheder i Danmark.

Se alle behandlinger her.

Hvor i landet kan jeg få behandling?

Vi har samlet en oversigt over alle behandlingssteder i Danmark her.

Hvordan taler jeg med min læge?

Det kan være en svær opgave at skulle snakke med sin læge. Hvad kan du sige, og hvor skal du starte?

Vi har lavet et forslag til, hvordan du får mest muligt ud af din lægekonsultation.

Læs den her.

Hvordan ved jeg, om jeg har fået diagnosen vulvodyni?

Se på sundhed.dk hvor du kan læse din sundhedsjournal eller kontakt afdelingen på det hospital / den klinik, du er blevet undersøgt hos. Du har altid ret til at få adgang til din behandlingshistorik.

Jeg kan ikke gennemføre en gynækologisk undersøgelse. Hvad gør jeg?

Når man har vulvodyni kan en simpel gynækologisk undersøgelse være meget angstprovokerende. Hvis du for eksempel skal have taget en celleprøve eller podes for svamp, er det vigtigt, at din læge er indforstået med dine smerter. Fortæl højt, at det gør ondt og at lægen skal være varsom. Bed eventuelt lægen om at bruge en lille spekulum. Du kan med fordel købe noget bedøvende gel (lidokain), som du lægger ved skedeindgangen, eller hvor dine smerter er, lige inden undersøgelsen (5-10 min. før). Det skal ikke vaskes af.

Træk vejret dybt ned i maven under undersøgelsen.

Og husk: Hvis du oplever, at din læge ikke forstår dig, så overvej stærkt at skifte læge. Det er vigtigt, at du oplever, at hun er på din side og forsøger det bedste for dig.

Skal din læge udrede dig for vulvodyni, bruger hun en vatpind. Denne test kan være lidt smertefuld, men det er kun skedeindgangen, der berøres (og der skal altså ingen spekulum eller andre remedier oppe i dig!)

Hvis du aldrig har kunne gennemføre en gynækologisk undersøgelse, er det muligt at blive henvist til en undersøgelse i fuld narkose. Det foregår på et hospital, og du skal henvises af din læge eller gynækolog.

Bemærk: Mange kvinder med vulvodyni frygter screening for livmoderhalskræft hver tredje år på grund af smerter. Det er dog en livsvigtig undersøgelse, som vi på det kraftigste opfordrer dig til at passe. Heldigvis kan meget lettes, hvis kemien og trygheden er der.

Læs mere om, hvordan lægen stiller diagnosen

Læs mere om bækkenbundsøvelser og afspænding

Hvad med mit sexliv?

Sex og vulvodyni er ikke hinandens modsætninger. Heldigvis. Men det kræver ofte en ekstra indsats. Få tips og tricks til at udforske mulighederne for et godt sexliv – alene eller med en partner.

Læs mere her.

Er der noget, jeg selv kan gøre?

Vi har samlet konkret råd til, hvad du kan gøre – lige nu og her samt på længere sigt.

Læs mere her.

Hvor kan jeg møde andre som mig?

Som du ved, er du ikke alene. Langt fra.

Du kan komme i kontakt med andre kvinder med vulvodyni i to facebookgrupper:

“Viden om vulvodyni” er en gruppe for kvinder, pårørende og behandlere, som Dansk Vulvodyniforening driver. Gruppen er lukket, men du kan søge den frem på facebook og opsøge om medlemskab. Ingen udenfor gruppen vil kunne læse det, du skriver. Alle der søger på gruppen, kan se gruppens medlemmer. Link til gruppen.

“Vulvodyni – underlivssmerter” er en gruppe kun for kvinder, der har lidelsen og deres pårørende. Du kan ikke søge gruppen frem på facebook, da den er hemmelig. Ønsker du at blive medlem, vil vi anbefale, at du søger ind i gruppen ‘Viden om vulvodyni’. Herfra kan du blive henvist videre til denne gruppe.

Du kan også blive medlem af Dansk Vulvodyniforening. Læs mere her.